Allergisk kontakteksem

I dag er det rundt 3500 stoffer, allergener, som kan forårsake allergisk eksem. Denne formen for eksem oppstår når man kommer i kontakt med et allergen, derav navnet kontakteksem. Allergisk kontakteksem innebærer at man får en overfølsomhetsreaksjon med ulike symptomer. Disse symptomene kan oppstå noen timer eller flere døgn etter at man har vært i kontakt med det allergifremkallende stoffet. 

I dag finnes det en rekke ulike stoffer som kan forårsake kontakteksem. Hos kvinner har det vanligste lenge vært nikkel, og hos menn parfyme. Gummi og lateks i blant annet hansker og enkelte konserveringsmidler i hudpleiepreparater kan også gi kontakteksem. Blant anleggsarbeidere er det vanlig at krom, som forekommer i sement, kan gi plager. En del personer får problemer med kontakteksem i armhulene. Dette skyldes parfymestoffer aller aluminiumbaserte salter. 

Når huden har vært i kontakt med et allergen, fremstår eksemet som kløende små blemmer. Noen ganger svekkes kontakteksemsymptomene med stigende alder, men de forsvinner ofte ikke helt. 

 

Siden oppdatert 2016-01-14

Godt å vite

Eksem er en hudlidelse som forårsaker betennelse i hudens ytre barriere. Eksem oppstår når huden kommer i kontakt med stoffer som irriterer den, eller hvis huden blir for tørr og sprekker opp.