Flasseksem

Flasseksem, også kalt seborroisk eksem, rammer først og fremst spedbarn eller voksne i alderen 20–40 år. Årsaken til flasseksem er ikke kjent. Flasseksem forekommer imidlertid på områder med mange talgkjertler. Personer med flasseksem har også en ubalansert flora der huden har økt mengde gjærsopp, noe forskerne tror at personer med flasseksem er ekstra følsomme for. Dette er en sopp som normalt forekommer i små menger hos andre som ikke har flasseksem.

Flasseksem oppstår spesielt i hodebunnen, på øyenbrynene, i øregangene og i neseåpningene. Men det kan også forekomme i lyske- eller pubisområdet. Hos spedbarn forekommer flasseksem først og fremst i hodebunnen. I et senere stadium kan eksemet spre seg til partier i ansiktet eller til hudfolder. Hos spedbarn er det vanlig å finne skorper i hodebunnen, men ellers kjennetegnes utslettet vanligvis av en lett gulfarget skjelling. Hos voksne er skjellingen mye mildere enn hos spedbarn, og eksemområdene kjennetegnes av lett rødhet. Hos voksne er psykisk stress vist å gi kraftigere symptomer. Kløe er ikke vanlig ved flasseksem, men hvis eksemet klør, er kløen som oftest moderat. 

 

Siden oppdatert 2016-01-14

Godt å vite

Eksem er en hudlidelse som forårsaker betennelse i hudens ytre barriere. Eksem oppstår når huden kommer i kontakt med stoffer som irriterer den, eller hvis huden blir for tørr og sprekker opp.