Atopisk eksem

Atopisk eksem rammer først og fremst barn, og er blitt mer og mer vanlig de siste årene. I dag har rundt 20 % av all barn atopisk eksem. Noen forskere mener at den kraftige økningen skyldes det unormale hygienenivået vi har i Vesten. Hygienehypotesen går ut på at spedbarn utsettes for høyere hygienenivå i den første levetiden nå enn tidligere, noe som gjør at immunforsvaret ikke kommer i kontakt med bakterier eller allergener som er viktig for at immunforsvaret skal utvikles fullt ut. Resultatet blir at flere og flere barn får eksem, allergier eller andre lidelser oftere. 

Ved atopisk eksem er hudbarrieren svekket. Dette gjør at huden blir mer tilbøyelig til å slippe ut fuktighet, noe som gjør den tørr og sprukken. Det lave fettnivået i huden ved atopisk eksem gjør også at hudbarrieren utsettes for kraftigere ytre påvirkninger. Hos barn opptil 2-årsalderen kjennetegnes atopisk eksem av kraftig kløe og væskende utslett. Hos små barn finner man atopisk eksem først og fremst i ansiktet, spesielt i pannen eller hodebunnen. Eksemet kan også forekomme på armer og bein, og ved alvorlige utbrudd – på hele kroppen. 

Hos barn i alderen 2 til rundt 12 år forekommer atopisk eksem først og fremst i knehasene og i albuebøyene. Eksemet kjennetegnes av fortykkede og tørre områder med rivskader. Utslettet kan forekomme på halsen, rundt leddene på armer og bein og partier i ansiktet. 

Hos voksne ser man atopisk eksem hovedsakelig rundt albuebøyer og knehaser, i ansiktet og på overkroppen. Utslettet viser seg som tørre og skjellende hudområder. 

 

Siden oppdatert 2016-01-14

Godt å vite

Eksem er en hudlidelse som forårsaker betennelse i hudens ytre barriere. Eksem oppstår når huden kommer i kontakt med stoffer som irriterer den, eller hvis huden blir for tørr og sprekker opp.