Ikke-allergisk kontakteksem

Et annet navn på ikke-allergisk kontakteksem er irritasjonseksem. Dette oppstår når den ytre hudbarrieren utsettes for gjentatte ytre påvirkninger. Når dette skjer, øker antallet hvite blodlegemer som tilfører betennelsesstoffer til visse deler av hudbarrieren, og det oppstår eksem. 

Ikke-allergisk kontakteksem oppstår når huden utsettes for blant annet intensiv vasking, kontakt med vann, vaskemidler og kulde. Det tar lang tid før denne formen for kontakteksem tilheles. Etter eksponering og utbrudd kan det ta opptil et par måneder før hele eksemet har forsvunnet. Etter dette er hudbarrieren rundt det affisert området fremdeles kraftig svekket i lang tid fremover. 

En person som har hatt atopisk eksem som barn, kan som voksen få håndeksem, som oftest er kontakteksem av den ikke-allergiske typen. Kvinner har vanligvis oftere uttalt ikke-allergisk kontakteksem. Symptomene på denne formen for eksem ligner symptomene på allergisk kontakteksem med kløende små blemmer. 

I tillegg til håndeksem er bleieeksem en annen form for ikke-allergisk kontakteksem. Denne formen oppstår når huden utsettes ofte for urin og vann. Det fuktige miljøet kan gjøre at eksemet blir infisert, primært av gjærsopp, hvis det ikke behandles. 

 

Siden oppdatert 2016-01-14

Godt å vite

Eksem er en hudlidelse som forårsaker betennelse i hudens ytre barriere. Eksem oppstår når huden kommer i kontakt med stoffer som irriterer den, eller hvis huden blir for tørr og sprekker opp.